Kerro kaverillekin!
- Suunniteltu laitos hyödyntää Finnforelin edistyksellistä kiertovesiteknologiaa (RAS, recirculating aquaculture systems), joka mahdollistaa kalankasvatuksen ympärivuotisesti turvallisissa, puhtaissa ja vakaissa sisäolosuhteissa.
- Yhteistyö vastaa globaalin ruokaturvan ja kestävän teknologian haasteisiin.
- Hanke on merkittävä askel kohti ensimmäistä kaupallisen mittakaavan laitosta Abu Dhabissa, KEZADin mm. vesiviljelyyn keskittyvällä teollisuusalueella.
Finnforel, suomalainen vesiviljelyteknologian edelläkävijä, on allekirjoittanut yhteistyösopimuksen Abu Dhabissa toimivan sijoitus- ja holdingyhtiö ADQ:n kanssa. Sopimuksen mukaan Finnforel ja ADQ selvittävät kirjolohen kiertovesikasvatukseen keskittyvän kalanviljelylaitoksen kehittämistä Abu Dhabiin. Laitoksen arvioitu tuotantokapasiteetti on 3 000 tonnia kirjolohta vuodessa. Laitoksen suunniteltu sijainti on strategisesti lähellä Abu Dhabia, KEZADin mm. vesiviljelyyn keskittyvällä teollisuusalueella. Alueella on tarkoitukseen sopiva infrastruktuuri, mukaan lukien logistiikkakeskuksia, varastoja, satamia ja liikenneyhteyksiä.
Sopimuksen ehtojen mukaisesti ADQ ja Finnforel tekevät yhteistyötä tavoitteena kasvattaa kirjolohta Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa hyödyntäen kiertovesiviljelyjärjestelmiä (RAS). Kirjolohi on kiertovesikasvatukseen oivasti sopiva kylmän veden kalalaji ja suosittu vaihtoehto lohelle. Finnforelin järjestelmät hyödyntävät edistynyttä teknologiaa, jonka avulla kalan elinolosuhteet pidetään ihanteellisina. Kiertovesijärjestelmässä vesi puhdistuu ja käytetään uudelleen, minkä ansiosta jätettä ei synny ja uuden veden käyttö pysyy vähäisenä. Kasvatustapa mahdollistaa kalatuotannon ympäri vuoden ympäristöolosuhteista riippumatta.
Toteutettavuusvaiheen jälkeen hanke tulee merkitsemään ensimmäistä suurimittaista kiertovesijärjestelmien käyttöönottoa Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ja tärkeää virstanpylvästä alueen ruoantuotannolle ja ruokaturvalle. Laitos toteutetaan Finnforelin ainutlaatuisen Gigafactory-konseptin mukaisesti. Konsepti kattaa saman katon alla tapahtuvan kasvatuksen ja jalostuksen aina valmiiksi pakattuihin kuluttajatuotteisiin saakka. Tämä vähentää logistiikkaketjun osapuolten määrää sekä logistiikasta syntyviä päästöjä. Lyhyet kuljetusajat takaavat luonnollisesti kalatuotteiden tuoreuden ja alentaa kustannuksia tukien samalla paikallista ruokatuotantoa.
Finnforel on vuonna 2015 perustettu innovatiivinen vesiviljelyteknologian yritys, joka operoi Suomessa kiertovesikasvatusjärjestelmiä, joiden vuosittainen tuotantomäärä on kolmetuhatta tonnia. Yhtiön arvoketju kattaa kaikki kalanviljelyn vaiheet mätimunasta kasvatukseen ja valmiisiin kuluttajapakkauksiin saakka. Toimintamallin tehokkuuden ja skaalautuvuuden ansiosta yrityksen tavoitteena on moninkertaistaa tuotantokapasiteetti vuoteen 2032 mennessä globaalin kasvun kautta.
“Yhteistyömme Finnforelin kanssa osoittaa sitoutumisemme huipputeknologian hyödyntämiseen paikallisen ruoantuotannon kehittämiseksi. Koska valtaosa Yhdistyneiden arabiemiirikuntien proteiinikysynnästä katetaan tuonnilla, tavoitteemme on parantaa paikallista tarjontaa ja tuoda markkinoille uusi tapa tuottaa korkealaatuista ja ravintoarvoltaan arvostettua kalaa.” sanoo Mansour AlMulla, ADQ:n varatoimitusjohtaja.
“Nykyiset globaalit realiteetit korostavat ruokaturvan merkitystä. Tulevaisuudessa jokaisen maan on yhä tärkeämpää varmistaa pystyvänsä itse tuottamaan suurimman osa tarvitsemastaan ruoasta, mukaan lukien tuore kala. Finnforel aikoo rakentaa verkoston paikallisia laitoksia, jotka perustuvat koeteltuun ja testattuun kokonaisvaltaiseen konseptiimme kestävällä ja ympäristöystävällisellä tavalla. Finnforelille on valtava kunnia lähteä tälle jännittävälle kasvun matkalle yhdessä ADQ:n kanssa.” toteaa Pekka A. Viljakainen, Finnforelin perustajaosakas ja toimitusjohtaja.
YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) mukaan vesiekosysteemeistä peräisin olevat elintarvikkeet muodostavat 15 prosenttia maailman eläinproteiinien saannista. Vesiviljelytuotteiden globaali kulutus on yli kaksinkertaistunut viimeisten 60 vuoden aikana ja FAO ennustaa, että kulutus kasvaa vielä 12 prosenttia vuoteen 2032 mennessä. Samaan aikaan kuluttajaryhmät ja ympäristöjärjestöt ympäri maailmaa tuovat esiin tarpeen siirtyä nykyisistä kalankasvatus- ja kalastusmenetelmistä täysin kestäviin, jätteettömiin ja ympäristöystävällisiin malleihin.
Tutkijoiden mukaan maailmanlaajuisen vesiviljelyn tuotantokapasiteettia on kasvettava lähes 60 prosenttia vuoden 2018 tasosta, jotta vuodelle 2050 ennustettu maailman väestön merenelävien kysyntä voidaan täyttää. Vesiviljely on tällä hetkellä maailman ruoantuotannon nopeimmin kasvava sektori, ja sen markkina-arvo oli 204 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuonna 2020 ja markkinan ennustetaan kasvavan 262 miljardiin dollariin vuoteen 2026 mennessä.
Noin 70 prosenttia Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa kulutetusta merenelävistä tuodaan tällä hetkellä ulkomailta, ja pelkästään lohen tuontimäärä on 10 000 tonnia vuodessa.
Lisätietoja osoitteissa www.finnforel.com ja www.lohi.earth.
Lisätiedot:
Pekka Viljakainen
Toimitusjohtaja, Finnforel Oy
pekka.viljakainen@finnforel.com
Recent Comments