fbpx

ASC-sertifikaatti on maailmanlaajuisesti tunnettu tae siitä, että kalankasvatus noudattaa tiukkoja ympäristö- ja sosiaalisen vastuun kriteerejä. Ostaessaan Saimaan Tuoreen ASC-sertifioitua kirjolohta kuluttaja voi luottaa siihen, että tekee vastuullisen valinnan niin ympäristön, kalojen ja työntekijöiden kannalta.

Kalaviljelyssä minimoidaan sekä tuotannon päästöt että ruokahävikki kuluttajan keittiössä. Kierrätämme ja puhdistamme käyttämämme veden. Optimoimme tuotantopanosten käytön niin, että mitään ei mene hukkaan tai valu luontoon. 

ASC (Aquaculture Stewardship Council) on Maailman luonnonsäätiö WWF:n sekä Sustainable Trade Initiative (IDH) perustama voittoa tavoittelematon järjestö. ASC-sertifikaatti on osoitus vesiviljelytoiminnan vastuullisuudesta ja läpinäkyvyydestä, kattaen koko tuotantoketjun ja taaten toiminnan ympäristöystävällisyyden sekä sosiaalisen vastuullisuuden.

ASC-merkintä on ollut Saimaan Tuoreen pakkauksissa vuodesta 2023.

Kalojen hyvinvointi

Seuraamme kalojen hyvinvointia jatkuvasti . Kiertovesikasvatuksessa kalat uivat lajityypille luontaisesti virtaavassa vedessä. Veden otamme jo lähtökohtaisesti puhtaasta Saimaasta ja puhdistamme sitä jatkuvasti biofiltterein. Vesi kiertää puhdistusjärjestelmän läpi kaksi kertaa tunnissa. Puhdas vesi takaa hyvinvoivan, puhtaan ja terveellisen kalan.

Kiertovesikasvatuksessa kalat kasvavat katon alla ympäri vuoden tasaisissa ja tarkoin optimoiduissa olosuhteissa, mikä estää myös kalatautien leviämisen.

Tunnemme kalojen elämän hyvin tarkkaan ja olemme viilanneet yksityiskohdat kuntoon jopa kasvattamon valaistusta myöten. Kalojemme hyvinvoinnista kertoo se, että ne ovat terveitä ja kuolleisuus on erittäin matala. Kalojen tainnutukseen käytämme kalan kannalta parasta tapaa: nopeaa ja kivutonta sähkötainnutusta. Yksikään kala ei meillä kasva turhaan, vaan hyödynnämme ne päästä pyrstöön kokonaan.

Kalojen stressiä voi seurata monella tavalla, esimerkiksi ulkoisesti limottumisena. Kiertovesikasvatuksessa veden laatu säilyy koko ajan hyvänä, mikä vaikuttaa myös kalan hyvinvointiin ja vähentää stressiä. Kalan hyvinvointiin ja stressiin vaikuttaa myös kasvuympäristö: kiertovesikasvattamosssa kalojen elinolosuhteita ja ruokintaa voidaan seurata ja optimoida erittäin tarkasti. Kalat elävät makeassa virtaavassa vedessä, jota puhdistetaan jatkuvasti biofiltterein. Puhdas vesi takaa hyvinvoivan, puhtaan ja terveellisen kalan. Kiertovesikasvatus estää myös kalatautien leviämisen.

Kaikki Suomessa myytävät elintarvikkeet, myös kirjolohet ovat antibiootittomia. Antibioottien käyttö kalankasvatuksessa on ylipäänsä nykyään todella harvinaista ja lääkkeiden käyttöä valvotaan. Kukaan ei käytä antibiootteja ennaltaehkäisevästi. Suomen eläinsuojelulain mukaan sairastuneet eläimet on kuitenkin hoidettava ja sitä lakia Saimaan Tuore noudattaa. Jos antibiootteja joudutaan käyttämään, se tapahtuu poikasvaiheessa. Lisätietoja yksittäisistä antibioottien käytöstä löydät täältä.