fbpx

SAIMAAN TUOREEN TARINA

Meitä on kolme lähes savolaista kalakaverusta, Kaj Arvonen, Pekka Viljakainen ja Petri Heino. Herkuttelijoina olimme huolissamme suomalaisen kalan laadusta, mausta ja saatavuudesta. Siksi kehitimme täysin uudenlaisen tavan kasvattaa kalaa Saimaan puhtaassa vedessä, mutta sisätiloissa. Tai jos aivan pilkuntarkkoja ollaan, niin itse asiassa mietimme koko ketjun mätimunasta lautaselle uusiksi. Meistä nyt on oikea aika aloittaa todellinen kalabaliikki, että suomalainen, tuore ja terveellinen kala löytäisi taas tiensä suomalaisten ruokapöytiin! 

Kaiken aa ja oo on terve ja puhdas mäti, jota tuomme Suomeen suoraan sertifioiduilta tuottajilta. Sukukypsistä emokirjolohista lypsetty mäti tuodaan poikaskasvattamoon Hollolaan, jossa haudonta kestää muutaman päivän. Lopulta poikaset nousevat uimaan ja ruokinta aloitetaan. Poikasvaiheen ruokinnan teemme Savon sydänmailla Huutokoskella.

Kalojen kasvun ja terveyden kannalta tärkeintä on puhdas ja hapekas, virtaava vesi. Täydellinen ratkaisu tähän on Varkaudessa sijaitseva upouusi kiertovesikasvattamomme, jossa vesi todellakin kiertää jatkuvasti. Matkalla se puhdistetaan suodattamalla, typpiyhdisteitä muutetaan kalalle vaarattomaksi nitraatiksi, hiilidioksidi tuuletetaan pois, PH:ta säädetään, hapetetaan ja varmistetaan että vesi on juuri oikean lämpöistä. Kaiken kukkuraksi kiertovesitekniikka ei kuormita ympäristöä!

Hallittujen kasvuolosuhteiden vuoksi Saimaan Tuoreen kalojen rasvahappokoostumus on justiinsa eikä melkein. Millintarkasti optimoitu kasvuympäristö takaa kalalle oikean ravinnon ja veden oikea lämpötila varmistaa sen, että kalalle maistuu ruoka ympäri vuoden. Juuri tämän takia kalan ihmisillekin tärkeät ja terveelliset Omega 3 -rasvahapot ovat täydellisessä balanssissa. Kun kala ui jatkuvasti, se on jäntevä ja lihaksikas. Pulskaan kassiloheen verrattuna todellinen atleetti! Veden puhdistus takaa myös puhtaan kalan.

Jututimme ihmisiä ja moni sanoi, että tiskillä möllöttävä kokonainen kala on heille ihmetys, ruodot suorastaan kauhistus. Siksi mietimme asiat uusiksi myös sen osalta missä muodossa kala on kaupassa. Saimaan Tuoreen kirjolohta myydään yhden ja kahden fileen paketeissa. Yhden annosfileen paketti on juuri sopivan kokoinen yhdelle aikuiselle, kahden fileen paketista kaksi aikuista tai aikuinen ja kaksi lasta. Annoskokoisena myytävä kala vähentää ruokahävikkiä, mutta se on myös kasvun ja ruokinnan hyötysuhteen kannalta paras koko

Mitä tulee ruoan valmistukseen niin Saimaan Tuoreen fileet ovat todellista pikaruokaa. Ne voi lyödä suoraan pannulle tai uuniin ja valmistusaika lasketaan aina minuuteissa. Sekin on savolaisella oveluudella tuumattu juttu, että annosfilee on juuri oikean mittainen yleisimmille 26 sentin paistinpannuille.

Kalan tilannetta tämän päivän Suomessa valottavat Mika Remeksen Kala – pinnan alta pöytään -kirjaan (Readme 2017) kirjoittamat artikkelit. Kun ne kahlaa läpi, niin on helpompi olla kanssamme samoilla linjoilla siitä, että muutosta tarvitaan. Meidän vastauksemme haasteisiin on kiertovesikasvatus, joka takaa suomalaisen, puhtaan ja tuoreen kalan pääsyn takaisin suomalaisten ruokapöytiin. Vieläpä niin, että apajat ovat aina varmat ja tasaiset, satoi tai paistoi, tuli kylmä tahi vari. Ja ellei tullut jo aiemmin mainittua, niin sehän tarkoittaa tasaisuutta myös kalan hinnassa!