fbpx

VASTUULLISUUS

Me Saimaan Tuoreella teemme työtämme siksi, että suomalainen, tuore, terveellinen ja kestävästi tuotettu kala löytäisi tiensä suomalaisten ruokapöytiin. Tämän takia olemme miettineet koko kalankasvatusketjun mätimunasta lautaselle uusiksi, ympäristöä ja kalaa kunnioittaen!

Saimaan Tuoreen käyttämä kiertovesikasvatus on ympäristöystävällisin kalankasvatusmenetelmä ja kuormittaa murto-osan vesistöjä. Puhtaassa virtaavassa vedessä elävät kalat ovat terveitä ja voivat hyvin. Lopulta pelissä voittaa myös se, joka saa suuhunsa terveellistä kotimaista kalaa.

Lähdimme kasvattamaan kalaa kiertovesitekniikalla siksi, että kalavedet pysyisivät jatkossakin puhtaana ja villiä kalaa tarttuisi myös jatkossa ihmisten pyydyksiin. Kalankasvatusta tarvitaan myös siksi, että kalastajia on vähän ja luonnonvesistä pyydetyn kalan määrä ei riitä kalamarkkinoiden tarpeisiin.

ASC-SERTIFIKAATTI

Saimaan Tuoreen kala on saanut myös ASC-sertifikaatin. Ostaessaan ASC-sertifioitua kalaa kuluttaja voi luottaa siihen, että tekee vastuullisen valinnan.

Seuraamme kalojen hyvinvointia kuin vanavesi venettä. Kiertovesikasvatuksessa kalat uivat lajityypille luontaisesti virtaavassa vedessä. Veden otamme jo lähtökohtaisesti puhtaasta Saimaasta ja puhdistamme sitä jatkuvasti biofiltterein. Vesi kiertää puhdistusjärjestelmän läpi kaksi kertaa tunnissa. Puhdas vesi takaa hyvinvoivan, puhtaan ja terveellisen kalan.

Kiertovesikasvatuksessa kalat kasvavat katon alla ympäri vuoden tasaisissa ja tarkoin optimoiduissa olosuhteissa, mikä estää myös kalatautien leviämisen.

Tunnemme kalojen elämän hyvin tarkkaan ja olemme viilanneet yksityiskohdat kuntoon jopa kasvattamon valaistusta myöten. Kalojemme hyvinvoinnista kertoo se, että ne ovat terveitä ja kuolleisuus on erittäin matala. Kalojen tainnutukseen käytämme kalan kannalta parasta tapaa: nopeaa ja kivutonta sähkötainnutusta. Yksikään kala ei meillä kasva turhaan, vaan hyödynnämme ne päästä pyrstöön kokonaan.

Kalojen
hyvinvointi

Rehu

Saimaan Tuoreen kirjolohien ruokinnassa käytämme varta vasten kiertovesikasvatukseen suunniteltua rehua. Rehujemme korkea omega 3 -pitoisuus on peräisin merellisistä levistä. Levät ovat ympäristöystävällinen ja puhdas tapa parantaa rehun ravitsemuksellista laatua. Muita kala- ja kasviperäisiä aineita ovat mm. kalajauho Itämeren silakasta, kalaöljy, vehnä, krillijauho, vitamiinit ja kivennäisaineet. Vehnää tarvitaan lähinnä hyvän teknisen laadun saavuttamiseksi, jotta kalanrehupelletti pysyisi hyvin koossa.

Proteiininlähteenä rehussa käytetään brasilialaista ASC-sertifioitua gmo-vapaata soijapapua. Sen osuus rehun raaka-aineista on n. 4 prosenttia. Tiedostamme soijan pulmallisuuden ja teemme töitä koko ajan sen eteen, että käyttämämme rehu olisi jatkossa vielä kestävämmän tuotettua.

Rehulla on suuri merkitys paitsi kalojen hyvinvointiin niin myös kalan lihan ravitsemukselliseen sisältöön ja makuun.

Saimaan Tuoreen tuotannossa käytettävä moderni kiertovesikasvatus on ympäristöystävällisin kalankasvatusmenetelmä. Finnforelin kasvattamossa käytetään 1 % uutta vettä ja päästöt luontoon ovat liki olemattomat.

Kasvatusmenetelmän ansiosta Finnforel on ensimmäinen suomalainen kalankasvatusyritys, jonka kanssa WWF Suomi on solminut yhteistyösopimuksen. Kasvattamillamme kaloilla on myös ASC-sertifikaatti. Ympäristöystävällisyys perustuu pieneen vedenkäyttöön ja tehokkaisiin vedenpuhdistusjärjestelmiin, jotka mahdollistavat ravinteiden tehokkaan talteenoton ennen kuin vesi johdetaan takaisin vesistöön. 

Ympäristökuormitus

Energian käyttö

Kalamme kasvavat läpi vuoden katon alla sisätiloissa tarkoin optimoidussa ympäristössä. Apajat ovat aina varmat ja tasaiset, satoi tai paistoi. Kiertovesikasvatus tarvitsee kuitenkin perinteisiä menetelmiä enemmän energiaa.

Tämän takia olemme valjastaneet auringon avuksemme. Katoillamme olevat aurinkovoimalat  tuottavat keväästä syksyyn 1 042 kW, joka on lähes kolmannes Finnforelin laitosten tarvitsemasta energiasta. Vedenpuhdistuksessa hyödynnämme paperitehtaan prosesseja. Olemme virittäneet kalankasvatusprosessin mahdollisimman pitkälle kiertotalouden periaatteella ja jatkamme työtä sen osalta edelleen.

Saimaan Tuoreen kalat ovat todellista lähiruokaa! Niiden jäljitettävyys on sataprosenttinen, voimme kertoa sen metrilleen. Mätimunasta poikaseksi kalat kasvavat Hollolassa, poikaskasvatus tapahtuu Huutokoskella ja loppukasvatus Varkaudessa. Kun kalat nostetaan vedestä, ne ovat jo tunnissa paketissa ja seuraana päivänä kaupoissa ympäri Suomen. Taatusti tuoreena!

Lähiruoka

Vähemmän
N + P
0 %
Poistovesi hyödynnetään puhdistamolla, sillä kalojen erittämä typpi tehostaa puhdistamon toimintaa.
Kalasta
käytetty
0 %

Hyödynnämme kalamme päästä pyrstöön, eikä mitään heitetä hukkaan

Poistovettä
luontoon
0 %

Päästöt luontoon ovat olemattomat

Vähemmän
uutta vettä
0 %

Käytämme 99 % vähemmän uutta vettä verrattuna perinteiseen kasvatukseen.

Saatavuus
vuoden ympäri
0 %

Kasvatusmenetelmä takaa tasaisen saatavuuden, laadun ja hinnan ympäri vuoden.

Saimaan Tuoreen kiertotalousratkaisu ruoantuotannossa