fbpx

Suomalaisen kalan puolesta, eikä ketään vastaan

Kaleva uutisoi 9.3.2018 Saimaan Tuoreen (Finnforel Oy) uudesta kalankasvatustavasta ja annoskokoisina myytävistä kirjolohista.

Kerro kaverillekin!

Kaleva uutisoi 9.3.2018 Saimaan Tuoreen (Finnforel Oy) uudesta kalankasvatustavasta ja annoskokoisina myytävistä kirjolohista. Kirjoituksessa yhdistettiin merissä tapahtuva kalankasvatus antibioottien ja kemikaalien käyttöön tavalla, joka ei vastaa todellisuutta eikä meidän näkemystämme suomalaisesta kalankasvatuksesta.

Suomessa kasvatetaan kalaa vastuullisesti tuotantoteknologiasta riippumatta ja suomalainen viljelty kirjolohi on tutkitusti puhdas, ympäristöystävällinen ja terveellinen vaihtoehto.

Saimaan Tuoreen osalta olemme miettineet monia asioita kalankasvatusketjussa uusiksi. Varkaudessa sijaitseva kiertovesilaitoksemme esimerkiksi tuottaa kalaa tasaisesti ympäri vuoden, kalan omega 3 -ravintoarvoa tarkkaillaan jatkuvasti ja kalaa myydään vain ruodottomina annoskokoisina fileinä.

Aivan kuten Timo ja Annamari Karjalainen ansiokkaassa Kalevan yleisönosaston kirjoituksessaan 13.3. totesivat, kiertovesikasvatus ja avomerikasvatus täydentävät toisiaan ja niitä molempia tarvitaan. Aivan kuten kalastusta ja pienkalan yhä parempaa hyödyntämistäkin. Saimaan Tuore haluaa tuoda lisää kotimaista kalaa suomalaisten pöytiin. Haluamme puhua suomalaisen kalan ja kalaelinkeinon puolesta, emme olla sitä vastaan.

Maailman luonnonsäätiö WWF on julkaissut vuodesta 2006 lähtien Kuluttajan kalaopasta. Siihen on koottu kaikki keskeiset kaupan kalatiskistä löytyvät kalat ja äyriäiset, ja määritelty liikennevaloin kannattaako kuluttajan niitä ostoskoriinsa hankkia.

Suurin osa Suomessa kalastettavista kaloista, mukaan lukien kaikki taloudellisesti tärkeät kauppakalamme, uivat vihreillä valoilla. Vihreää valoa näytetään myös suomalaisille kasvatetuille kaloille, kuten kirjolohelle, siialle ja sammelle. Tämä kertoo paljon suomalaisen kalan laadusta.

Jari-Matti Pitkänen, toimitusjohtaja Finnforel Oy
Pekka Viljakainen, hallituksen puheenjohtaja Finnforel Oy
Kaj Arvonen, hallituksen jäsen Finnforel Oy
Petri Heino, hallituksen jäsen Finnforel Oy

 

 

TUOREIMMAT ARTIKKELIT