fbpx

Kalat, jotka kasvavat aurinkoenergialla

Saimaan Tuoreen kalat kasvavat katon alla. Eivätkä minkälaisen tahansa katon, vaan katon, joka tuottaa aurinkoenergiaa!

Kerro kaverillekin!

Saimaan Tuoreen kalat kasvavat katon alla. Eivätkä minkälaisen tahansa katon, vaan katon, joka tuottaa aurinkoenergiaa! Aurinkovoimala otettiin käyttöön Finnforelin Varkauden kasvatuslaitoksessa toukokuussa 2020. Jo aiemmin vastaava voimala on ollut käytössä Finnforelin Huutokosken laitoksessa. 

”Kalojen kasvattaminen sisällä tarvitsee energiaa, joten aurinkovoimala on aivan keskeinen osa Finnforelin ja Saimaan Tuoreen ekologista brändiä. Puhdasta vettä, puhdasta energiaa, puhdasta, vastuullista ja herkullista kalaa!”, Finnforelin toimitusjohtaja Janne Reunanen sanoo.

Omavoimala.fi-konseptiin perustuva aurinkovoimala tuottaa keväästä syksyyn 388 kW, joka on lähes kolmannes Finnforelin laitosten tarvitsemasta energiasta. Tuotetun energian määrästä kertoo reaaliaikainen laskuri. 

Saimaan Tuoreen kiertovesikasvattamo sijaitsee Pohjois-Savossa Varkaudessa. Kasvatus tapahtuu katon alla hallissa tarkasti optimoidussa ympäristössä. Vesi otetaan Saimaasta ja vaikka se on jo valmiiksi puhdasta, sitä puhdistetaan jatkuvasti.
Vesi suodatetaan, biofiltteröidään, desinfioidaan sekä hapetetaan. Puhdistuksen ansiosta kalat ovat terveitä ja kalankasvatuksesta aiheutuu mahdollisimman pieniä haittoja ympäristölle. Puhdas vesi takaa puhtaan ja terveellisen kalan.

”Kiertovesikasvatus on ympäristöystävällisin kalankasvatusmenetelmä. Sen ympäristöystävällisyys perustuu pieneen vedenkäyttöön ja tehokkaisiin vedenpuhdistusjärjestelmiin, jotka mahdollistavat ravinteiden tehokkaan talteenoton ennen kuin vesi johdetaan takaisin vesistöön. Erityisesti fosforin saamme tehokkaasti talteen jo omilla puhdistusjärjestelmillämme. Sen jälkeen poistovetemme puhdistetaan vielä Stora Enson puhdistamolla. Tuotantolaitokseltamme poistuvat vesi- ja lietejakeet menevät jatkokäsittelyyn Stora Enson käsittelylaitokselle, joka hyödyntää omassa prosessissaan kaiken meiltä poistuvan typen ja fosforistakin saadaan poistettua suurin osa”, Reunanen sanoo.

Suurin osa Suomessa myytävästä kirjolohesta on kasvatettu perinteisin menetelmin luonnonvesissä tai ulkona olevissa altaissa. Saimaan Tuoreen kalojen kasvuolosuhteet ovat tasaiset eivätkä sesongit vaikuta kalan saatavuuteen, laatuun tai hintaan. 

TUOREIMMAT ARTIKKELIT