fbpx

TO 2.11.2023
Narinkkatori Helsinki

Tarjolla 2 000 ensimmäiselle Saimaan Tuoreen kirjolohikeittoa

Onnea kirjolohi
58 vuotta!

Olit ennen sateenkaarirautu, mutta kiitos Urho Kaleva Kekkosen ja kala-alan viisaiden, olet ollut meille jo vuosikymmeniä kirjolohi.

2.11.2023 on kirjolohen 58-vuotissyntymäpäivä ja sen kunniaksi tästedes juhlistamme päivää vuosittain Kansallisena kirjolohipäivänä.

Tervetuloa juhlistamaan ensimmäistä Kansallista kirjolohipäivää!

Syntymäpäivän kunniaksi tarjoamme Kampin Narinkkatorilla Jyrki Sukulan tekemää kirjolohikeittoa kaikille kalafaneille.

Tarjoilu alkaa klo 12, ja keittoa on varattu 2 000 ensimmäiselle niin kauan kuin sitä riittää.

Mitä, missä, milloin?

MITÄ IHMETTÄ, kansallinen kirjolohipäivä?

Torstaina 2. marraskuuta vietettävällä kansallisella kirjolohipäivällä haluamme lisätä tietoa kotimaisesta kalankasvatuksesta ja herätellä pohtimaan, mistä kala lautaselle tulee. Ja toki haluamme kannustaa syömään kotimaista kalaa!

KIRJOLOHI JA LOHI

Kirjolohi on tyynenmerenlohien sukuun kuuluva lohikala, joka on alun perin tuotu Suomeen ja muualle Eurooppaan Pohjois-Amerikasta. Norjan lohi puolestaan on peräisin Atlantin valtamerestä.

SATEENKAARIRAUTU

Vuoteen 1965 asti kirjolohi tunnettiin Suomessa sateenkaarirautuna tai forellina. Presidentti Urho Kekkonen päätti kuitenkin vaihtaa nimen kirjoloheksi, sillä nimi sopi hänen mielestään paremmin arvokalalle, ja se on alkuperäistä nimeä lyhyempi. 2. marraskuuta nimen muuttamisesta tulee kuluneeksi tasan 58 vuotta.

Vaikka kirjolohi ei Suomen vesissä luonnostaan kasva, mielestämme kirjolohi on paikkansa ansainnut suomalaisena kasvatettuna kansalliskalana!