Kerro kaverillekin!
Maailman luonnonsäätiö WWF on julkaissut vuodesta 2006 lähtien ”Kuluttajan kalaopasta”, jossa opastetaan kuluttajia tekemään vastuullisia valintoja kalatiskillä. Oppaaseen on koottu kaikki keskeiset kaupan kalatiskistä löytyvät kalat ja äyriäiset, ja määritelty liikennevaloin kannattaako kuluttajan niitä ostoskoriinsa hankkia. Vihreä valo tarkoittaa suositeltavaa, keltainen valo harkittavaa ja punainen väri kokonaan vältettävää lajia. Kalaoppaan taustalta löytyvät karut tilastot siitä, kuinka suurin osa maailman kaupallisesti tärkeistä kalakannoista on ylikalastettu ja osa jo sukupuuton partaalla. Ilman muutosta meret ovat vaarassa tyhjentyä kalasta. Se olisi luonnonkatastrofi vailla vertaa.
WWF on ottanut asiakseen vaikuttaa nimenomaan kuluttajiin. Kalaopas päivitetään vuosittain. Liikennevaloja ei räpsytellä kaloille fiilispohjalta, vaan ne perustuvat kustakin lajista tehtyyn laajaan taustaselvitykseen. Tietoja hankitaan niin kalaelinkeinon edustajilta kuin tutkijoilta. Tiedot WWF lähettää puolueettomille asiantuntijoille arvioitaviksi. Näiden suositusten perusteella laji saa liikennevalot. Kala-alalla kaikkia valoratkaisuja ei ole purematta nielty. Muun muassa WWF:n sekavat valosuositukset suomalaiselle siialle saivat takavuosina koko siikakaupan sekaisin.
Kalaopas on suomalaisittain mieluista luettavaa. Suurin osa Suomessa kalastettavista kaloista, mukaan lukien kaikki taloudellisesti tärkeät kauppakalamme, uivat vihreillä valoilla. Vihreää valoa näytetään myös suomalaisille kasvatetuille kaloille, kuten kirjolohelle, siialle ja sammelle. Pro Kalan tekemän kuluttajakyselyn mukaan noin viidesosa kuluttajista ottaa huomioon Kalaoppaan suositukset kalatiskillä asioidessaan.
Kalaoppaasta on tullut vahvasti kalakaupan vaikuttaja. Keskusliikkeet ja kalatukut ottavat WWF:n suositukset vakavissaan eikä punaisen valon tuotteita juuri löydy enää kauppaketjujen valikoimista. Täytyy muistaa, että kyse on edelleen yhden järjestön suosituksista eikä punaisen listan kalojen tarjoaminen ole minkään viranomaismääräysten vastaista. Aika näyttää, millainen vaikutus kuluttajan ja ennen kaikkea kalakaupan vastuullisilla valinnoilla kalakantoihin lopulta on.
Kuinka sitten valita vastuullinen kala. No se on oikeastaan aika helppoa kun pidät mielessä nämä asiat:
- Suosi kotimaista kalaa. Meillä on hyvät kalakannat. Ammattikalastus ja kalankasvatus toimivat vastuullisesti.
- Syö ravintoketjussa alaspäin, jätä suuret petokalat rauhaan.
- Kysy tuontikaloissa ympäristömerkittyjä, kuten MSC-, ASC- ja Friends of the Sea -merkittyjä kaloja. Ne kertovat, että tuote on kestävästi kalastettu ja vastuullisesti kasvatettu.
- Älä osta liian pieniä tai nuoria kaloja. Ne eivät ole ehtineet vielä lisääntymään.
- Jätä syvänmerenlajit rauhaan, niitä liikakalastetaan.
- Älä osta uhanalaista kaloja tai äyriäisiä.
Klikkaa tästä WWF:n Kalaoppaaseen!
Teksti: Mika Remes / Kala – pinnan alta pöytään, Readme.fi