fbpx

SUOMALAISTA PIONEERITYÖTÄ

Saimaan Tuoreen taustalla on Finnforel -niminen yritys, jonka tarina alkoi jo 1900-luvun alussa. Silloin Huutokoskella toimineen venäläisen herra Putilovin mahtava ruukki pisti pillit pussiin ja väistyi suomalaisen Arvosten suvun tieltä, joka otti Huutokosken kesänviettopaikakseen.

Kun kirjolohen viljely rantautui 1960-luvulla Suomeen, veljekset Lars ja Martin Arvonen löivät päänsä yhteen ja keksivät kasvattaa kalaa Huutokoskella. Se olikin tähän hommaan vallan toimiva paikka. Kosken korkeusero nimittäin tarjosi mahdollisuuden veden johtamiseksi alueelle rakennettavien altaiden läpi. Arvo-Kala -niminen yritys alkoi tuottaa kirjolohta, joka perattiin näppärästi ja toimitettiin hetimiten kauppoihin. Myös poikasia myytiin toisille alan yrityksille.

Erilaisten ruokintalaiterakentelujen jälkeen Arvo-Kalan rinnalle perustettiin vuonna 1994 myös tekniikkayhtiö Arvo-Tec Oy. Alkoi seitsemän vuoden kiivas kehitysputki, jonka aikana luotiin täysin oma tuoteperhe, jota voitiin testata oikeassa kalanviljely-ympäristössä.

Järjestelmän ydin, niin sanottu prosessinohjausjärjestelmä, rakennettiin sen ajan huippuelektroniikkaa käyttäen. Onneksi ajatus oli jo silloin aika paljon pidemmällä, kun koodi tajuttiin tehdä siirtokelpoiseksi sellaisillekin alustoille, joista tuohon maailmanaikaan ei ollut harmainta hajuakaan. Sama nerokas perusohjelmisto toimii tänään uuden sukupolven elektroniikalla.

Nykyään Arvo-Tec myy järjestelmiään kansainvälisesti peräti 18 jälleenmyyjän verkoston kautta. Tämä on taannut erinomaisen näköalapaikan, josta olemme seuranneet silmä kovana vesiviljelyn kehittymistä ympäri maapalloa. Mullistava kiertovesitekniikka tuli ensimmäisen kerran ajatuksiin vuonna 1989, kun lämmin kesä ja tuloveden huono laatu aiheuttivat mittavan kalakuolleisuuden Huutokosken laitoksella. Tragedian seurauksena Arvoset miettivät, että ”olisipa hienoa, jos voisimme kasvattaa kalaa sisätiloissa ja säätää kaikkia olosuhteita kuten haluamme”.

Unelma toteutui vuonna 2003, kun Huutokosken ensimmäinen kiertovesimoduuli valmistui.  Finnforel on kaiken edellä mainitun kiteytymä. Projekti ison kiertovesikasvattamon rakentamiseksi aloitettiin vuonna 2015 kun kiertovesikasvatuksen pioneeri Kaj Arvonen, teknologiaa, yrittämistä ja Savoa rakastava Pekka Viljakainen sekä kalamarkkinan jokaisen suomun tunteva Petri Heino hyppäsivät samaan veneeseen.

Aluksi suunniteltiin mahdollisimman täydellinen tuotantokokonaisuus ja määriteltiin Varkauteen rakennettavan laitoksen tuotantokapasiteetti ja toimintaperiaate. Seuraavaksi mukaan kutsuttiin kolme kaveria lisää – kalankasvatuksen taitaja Pekka Hannelin, kalanjalostuksen ja -kaupan guru Jarkko Alho ja kalankuluttajan perinpohjin tunteva Jyrki Sukula.

Näin alkoi rakentua kolmiosainen kalankasvatusketju, jonka ensimmäisessä vaiheessa mätimunista haudotaan poikasia Hollolassa. Sitten poikaset siirretään Huutokoskelle, jossa ne käyvät kiertovesikoulun ja kasvavat jonkin aikaa. Viimeinen vaihe tapahtuu Varkaudessa, jossa kasvaa vuodessa miljoona kiloa kirjolohta optimaalisissa olosuhteissa.

Kalojen ruokinta perustuu järjestelmään integroituun biologismatemaattiseen energiantarvemalliin. Koska kala on vaihtuvalämpöinen eläin, sen energiantarve on suoraan riippuvainen lämpötilasta. Järjestelmämme on sen verran fiksu, että se mittaa erilaisia olosuhteita ja laskee kalalajille ominaisen rehuntarpeen. Tässä vaiheessa mukaan liittyi vielä kolme kalakaveria, Jari-Matti, Ossi-Oskari ja Aleksei, jotka huolehtivat siitä, että ketjun jokainen lenkki kestää.

Ja niin siinä nyt käy, että kaiken tämän hienoviritteisen tieteen, tutkimuksen ja pioneerihengessä tehdyn tuotekehityksen lopputuloksena sinunkin lautasellasi on alkuvuonna 2018 tuoretta, puhdasta ja terveellistä suomalaista kalaa. Saimaan Tuoreen atleettista kirjolohifilettä!

KALAKAVERIT

Pekka Viljakainen
Toimitusjohtaja
pekka.viljakainen@finnforel.com
050 1422

Antti Äyri
Jalostamon tuotantopäällikkö
antti.ayri@finnforel.com
040 152 8231

Kimmo Jokinen
Myyntijohtaja
kimmo.jokinen@finnforel.com
040 5951799

Antti Hannuniemi
Markkinointipäällikkö
antti.hannuniemi@finnforel.com
050 3133771

Katja Kosunen
Tuote- ja kehityspäällikkö
katja.kosunen@finnforel.com
040 7055882

FINNFOREL OY OSOITTEET:

Hatsinan kasvatuslaitos
Manskiventie 293
15880 Hollola

Huutokosken kasvatuslaitos
Ruukintie 55
79620 Huutokoski

Varkauden kasvatuslaitos ja jalostamo
Satakunnankatu 10, portti 1
78300 Varkaus

ANNA PALAUTETTA
Jos haluat jättää reklamaation tuotteesta, valitsethan oikean yhteydenoton aiheen.
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Osoite
Yhteydenoton aihe

Hanke on saanut rahoitusta Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta sekä Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.